Het bewonersplatform is actief sinds 2011. Sindsdien hebben we al een aantal concrete zaken verwezenlijkt.
Hieronder geven we een aantal van de acties die we ondernomen hebben doorheen de jaren.

Telraam

Via telraam kunnen we de evolutie van het verkeer in onze wijk goed monitoren. Via dit systeem zien we voor een bepaalde straat wanneer er hoeveel verkeer passeert, en hoe snel de wagens rijden. We voorzien in de toekomst meer telramen in kwetsbare straten op Flora.

Inventaris trage wegen
Trage wegen zijn belangrijk: ze bieden de zwakke weggebruiker vlotte en veilige verbindingen tussen de verschillende buurten in onze wijk. Het bewonersplatform heeft een inventaris opgemaakt van alle trage wegen in de wijk, en hun toestand. Hiermee gaan we in gesprek met de overheden om de aanwezige trage wegen te optimaliseren.

Nieuwjaarsreceptie
Elk jaar organiseert het bewonersplatform in samenwerking met een aantal verenigingen een nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners!

Jaarlijkse prikactie rond beplanting
Elk jaar in het begin van de zomer organiseert het bewonersplatform een prikactie om meer aandacht te vragen voor de bebloeming van de wijk, zowel naar bewoners als de gemeente toe.

Stratenonderzoek
De Hundelgemsesteenweg is de belangrijkste mobiliteitsas van onze buurt. Hier komen wagens, fietsers, bussen, wandelaars en zwaar verkeer elkaar tegen. Conflict tussen deze vervoersmodi is onvermijdelijk, maar zou zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Met ons stratenonderzoek brengen we de knelpunten in kaart, en suggereren we een aantal laagdrempelige oplossingen. Hiermee gaan we in dialoog met de gemeente om de steenweg toegankelijker te maken voor iedereen!

Flora’s Little Free Library
De “little free library” is een boekenkastje aan PostX, in de Van Goethemstraat. Hier kunnen buurtbewoners gratis gelezen boeken met elkaar uitwisselen! Dit is op basis van het concept “Books in Boxes” en werd met in samenwerking met de gemeente verwezenlijkt.

Op wielekes
Op wielekes is een dienst waar je een fiets op maat van je kind kan huren. Voor 30 euro per jaar kun je een fiets huren. Wanneer de fiets te klein is geworden, kan je deze eenvoudig voor een groter exemplaar inwisselen. Dit werd verwezenlijkt met hulp van Netwerk Bewust Verbruiken, de gemeente Merelbeke en de provincie Oost-Vlaanderen.

Naaiactie mondmaskers
In het begin van de coronacrisis, toen er een tekort aan mondmaskers was, sloegen vrijwilligers de handen in elkaar om samen in het OC zelf mondmaskers te naaien. Dit werd gefaciliteerd door het bewonersplatform. Deze maskers werden aan een goed doel gedoneerd.